Search This Blog

Saturday, 12 November 2011

Tiket PErcuma Ke GAmbang Waterpark...nak tak??

as salam dan selamat untuk semua... Hari ini fwenity ingin berkongsi pasal tiket percuma yang kian hangat di perkatakan sesetengah yang mengetahuinya,.. :)

Untuk makluman semua,HArian Metro sedang mempelawa anda semua untuk join gempak santai harian metro @ gambang waterpark pahang.. :

macam mana nak dapat tiket tu??

-potong dan kumpul kepala akhbar harian metro setiap hari isnin hingga ahad bermula dari 1-20 nov
 2011(salinan fotostat tidak di benarkan)

-untuk setiap sepuluh kepala akhbar,anda layak menebus empat tiket termasuk ke taman tema air Bukit gambang resort.
-Hanya empat tiket sahaja yang boleh di tukar untuk setiap pembaca...

tarikh penebusan tiket bermula 12-13 nob dan 19-20 nov 2011...

TIps: kalau nak senang pergi je kat pejabat nstp untuk beli secara borong dan dapatkan tiket anda.. :) selamat mencuba..siapa cepat dia dapat!!!

Sunday, 6 November 2011

Sedetik kenangan korban..6.11.2011... :D

As salam dan salam aidil adha kepada semua umat Islam di seluruh dunia... alhamdulillah kita semua masih di beri peluang untuk sama sama menyambut hari umat Islam ini... 

Alhamdulillah,tahun ni ma ada peluang untuk berkorban... :) tak nak cakap banyak..saya tinggalkan anda semua dengan kenangan gambar ni... moga apa yang kita semua lakukan mendapat redha Allah... :D

Firman Allah;

Maksudnya;

Sesungguhnya Kami (Allah) telah memberi engkau (ya Muhammad) akan kebajikan yang banyak. Oleh itu dirikanlah solat kerana Tuhanmu ( pada Hari Raya Haji) dan sembelihlah (binatang) korbanmu (sebagai ibadah dan mensyukuri nikmat Tuhanmu).” (Surah al-Kauthar : ayat 1-2)


Tukang sembelih... :)
orang kata ..muafakat membawa berkat.. :D



alhamdulillah... :)

sedikit preview.. :

video


Saturday, 5 November 2011

salam korban..salam aidiladha,.. :D

as salam...macam yg lain..nk ucp kan selamat ari raya aidil adha kepada seluruh umat Islam xkira di malaysia dan di luarnya...kepada yg brda di perntauan..selamat juga :)
Esok kepada yang mampu,bahagikanlah hak hak kepada yang lebih berhak...Allah akan persiapkan rezeki yang lebih baik untuk kita...raya2 jugak..carilah redhanya.... :)



malam ni ujan je kat kuala terengganu..hope esok cuaca baiklah..senang nak korban...minta Allah permudahkan jalan untuk kita semua...amin amin amin... :)

               

                                    
                    

Ujian itu bukan tiket untuk mengalah... :)

assalamualaikum...hope sume dalam keadaan baik...alhamdulillah masih di berikan oleh Allah peluang untuk bernafas dengan nikmatNya... :)


okey..mau coret2 sikit.... :


Ujian.......
 Apa itu di namakan ujian sebenarnya??? Ada pelbagai persoalan,pelbagai reaksi andai di tanya sedemikian rupa... Kalau boleh saya tahu siapa yang tidak pernah di uji dalam kehidupan nya??
                   
Ya,majoritinya setiap orang akan menerima ujian sama ada besar,berat,pedih mahupun yang ringan..Allah tidak akan menguji hambaNya lebih daripada kemampuan hambaNya itu.


Adakah kita bersyukur sebenarnya dengan nikmat ujian??apakah kita sering mengeluh untuk menghadapi ujian yang sebenarnya nikmat untuk kita mengecapi nikmat yang lebih besar iaitu nikmat syurga andai kita bersyukur dan menerima dengan hati yang sabar dan juga sentiasa mengharapkan keredhaan Allah..
                  
Ujian itu adalah tiket untuk kita mengukur sejauh mana kesabaran kita terhadap sesuatu masalah..Pada zaman yang penuh dugaan ini sebenarnya ramai yang tak mampu untuk menerima ujian itu dengan sabar termasuk diri saya sendiri...


Bisa saja kita berbicara soal cinta yang sememangnya dapat dikaitkan dengan remaja zaman ini..Cinta yang dianggap agung banyak di salah guna...contoh masalah terbesar...bunuh diri sebab cinta..bunuh anak..buang bayi... andai benar kita anggap cinta itu sesuatu yang agung...agungkan lah terlebih dulu cinta kepada Pencipta kita..Allah S.W.T.... :)
                   
Walau saya masih mentah dalam kehidupan..namun ada juga beberapa pengalaman yang dah ditempuh..andai kita rasa ujian yang kita tempuh berat sangat untuk di lalui ..ingatlah teman teman..masih ada jiwa lain yang menerima ujian yang lebih berat dari kita....  


 Hidup itu indah andai di sulam dengan kalungan iman..dan bekalan ibadah... :)


                  
InsyAllah akan di sambung dengan entry yang baru lagi..hope sume sahabat2 mendapat keberkatan dan maghfirahNya... amin3... :)



Wednesday, 2 November 2011

Thursday, 27 October 2011

u r special.... :)

as salam..just nak kongsi nyanyian dari saudara azhan atan yang merupakan juara akademi nasyid... .dengarkan buat sahabat2... :)

Monday, 24 October 2011

fiesta muda mudi...a lot of memories..

as salam pada sume teman2..walaupun blog ni bukan blog yang panas dengan isu untuk di baca..tapi saya ade pengalaman untuk di kongsi... :0
 sedang entry ini di tulis.. cerita ni dah beberapa hari berlalu sebenarnya..bukan ape baru timbul rasa nak tulis pasal fiesta muda mudi yang  di anjurkan Majlis Perwakilan Pelajar Uitm Shah Alam..


Di sini Bermulanya cerita...
13 hb.. pkl 7 lbh..kami sume bersiap dengn brg2 yang telah di pack utk di bwa ke Shah Alam..Budak2 GEMA terdiri dari saya sendiri,adib.aqil,yen,hadi,izat,aidil dan firdaus(mamat ni dah balik tunggu kat shah alam)..hehe.. pagi tu kami angkat brg2 dari perhentian ke post a tunggu bas kat sana... 


then bertolak ke shah alam agk2 dalam pkl 8 lbih... selama perjalanan itu kami banyak kali jugaj berhenti utk makan dan sebagainya.. bley la tahan perjalanan tuu...


alhamdulillah dalam pkl 5 kami smpai di Uitm Shah Alam..then trus ke kolej penginapan yang disambut trus oleh saudara Hazrin dan Hafizi..eh2 ssuai plak nme dua org nie hehe... wakil mpp shah alam.. kami pon naik ke bilik..rest2 jap sebab dalam pkl 7.45 ade taklimat plak.. duk bring2 jap tertido lak sy hihi.... :)


mlm tu kami berada di dataran pe xingat tapi berhampiran fakulti kejuruteraan..yang mana di hadiri oleh semua kontinjen2 uitm yang lain..antranya ialah sarawak,kedah.pulau pinang,melaka,negeri sembilan,ade lagi xingat dah huhu.... 

makan malam yang telah disediakan memang bez jugak..ciap ade aiskrim lgi hehe.,.rmai la yang berpusu pusu nak ambik aiskrim free kan...xbanyak aktiviti pon malam tu,ucpan dari mpp serta ucapan istimewa dari ydp mpp sendiri iaitu saudara farid zuhri..lau xsilap..


14 hb....
pada pagi jumaat ,kami bersiap2 utk ke Masjid Sultan Mizan yang terletak berhampiran pejabat Citu..untuk menyaksikan pertandingan Tilawah Al Quran dan Hafazan...alhamdulillah ramai yang hadir utk pertandingan itu... Setibanya di sana kami sudah disediakan makanan utk sarapan pagi... ape lgi bdak2 ni pantang tgk mkanan hihi...JOm Makan!!! selesai makan kami msuk ke dewan utk menyaksikan pertandingan hafazan... waa sume hebat2 jugak... sahabat kitaorg Raja Abdul Rahman merupakan peserta ke 4... gdlck bro!! :)..alhamdulillah selepas selesai gilirannya kami bergegas pula ke tingkat atas untuk memberikan sokongan kepada saudara Ubbad yang menyertai Tilawah...peserta Tilawah xkurang hebatnya..meremang dengar bacaan dari qari2 dari kontinjen lain.. :)


Selepas semua selesai..kami bersiap2 untuk solat jumaat..imam solat jumaat aritu ialah slah seorang pensyarah CITU Shah Alam.. 


Selesai solat jumaat,saya terserempak dengan senior kitarorg..abg hafiz(merupakan mantan ydp GEMA)sedap sore tuu n abg syed yang kni menyambung bachelor di sini..hehe baru belajar dh dpat peluang bernasyid di shah alam..alhamdulillah.. :D


dah abes jumpa abg2 tdi..mse utk lunch plak hehe... wauu sedap mkanan tengahri nie..lauk ikan keli dgn syur ptih...kwan kitaorg smpai 3 kli tmbh..kena penangan dari ikan keli tuu hehe...


ikut perjalanan program,pada petang tu kami sepatutnya berada di dewan resital panca sakti pada pukul 3..tapi tunggu punye tunggu pukul 4 kot bru bas smpai...sebab masalah teknikal...first tiba di dewan ape xingat..waauu...awesome...mcm2 ade kat shah alam...hihi...

Pada petang tu taklimat disampaikan oleh mcm bese abg hazrin n abg fizi(suka gelak ha hah hah)...kitaorg sempat bt rehearsal utk pertandigan sirah muzikal keesokannnya... team kitaorg last bt rehearsal dan kesuntukan masa sbenarnya smpai pkl 6... dan bertolak balik dengan berjalan kaki ke kolej penginapan..hehe....


Malam sebelum pertandingan kami beramai ramai keluar makan ke kajang ..dengan harapan nk tgk kelantan lwn terengganu huhu tapi xkesampaian pon..dpt tgk selangor lwan perak je...bez jgak mkn rmai..jrg sekali dpt peluang mkn rmai2 di iringi oleh ustaz firdaus.. :) memang bez laa.... :D


malam tu kitaorg bt lthan akhir utk pertandigan...sekadar nk perkemaskn lgkah dn sebagainya... 
15 hb 
Keesokan pagi kitaorg sume bertolak ke dewan resital panca sakti milik pihak kebudayaan uitm shah alam.. sampai2 kami makan pagi..dan tunggu persiapan tempat oleh saudara2 yang bertugas... 








Pertandingan sirah muzikal di adili oleh 2 org juri dari shah alam sendiri iaitu dari pensyarah teater dan sebagainya..


giliran seperti berikut.. 1.melaka 2.terengganu  3.puncak alam 4.kedah 5.puncak perdana..


kontinjen lain memang hebat2...kitaorg pulak denga latihan yang kurang dan masa yang xmenckupi sekadar bgi yang termampu je.. puncak perdana memang terserlah jalan cerita dan lakonan..ade yang menangis ase tgk lakonan dyeorg... 


dalam pukul 12 lebih pertandigan selesai... sambil2 tunggu bas kat bus stop nak balik ke kolej ,,,sempat lagi melalak ramai2 bersama abg fizi..hehe.....


petang tuu kami jalan2 ke shah alam...berhampiran dengan pkns..ntah pe nma mall tuu ..xingat haha...wlking trough the mall...xde pe sgt pon..mkn2 ..2 pon mkn aiskrim je... sempat jgak jumpa kak iqa..our bendahari GEma... :)


banyak cite dapat sepanjang bersembang dengan ustaz firdaus bersama sahabt2 lain hadi anuar dengan abdullah aqil..seni Islam itu tak terhad kepada nasyid.. ;)


dalam pkul 6 lbih kami balik ke kolej meranti dan seroja.. :) malam tu ade majlis penutup dan penyampaian hadiah... alhamdulillah kita dapat tempat ketiga utk hafazan dan kuiz sirah... walaupun x menang saya berbangga dengan team saya sebab kitaorg dh cuba yang terbaik..dh la xpena berlakon kan...
ni trus bertanding....korang memang the bez... :D pemenang keseluruhan milik uitm sarawak..xsia2 dtg dari jauh... :D antara detik2 kejayaan... :)




alhamdulillah.. :)
16 hb...pas check out...kami semua sempat ambik gambar jap hehe.. :)
then singgah kejap kat pasar cuci2 mata hehe... pas 2 bertolak balik ke dungun terengganu..alhamdulillah sampai dalam pkl 7 lbih,,,

thanx pada sume yang terlibat... ustaz firdaus selaku pengiring,saudara hariz bashir dan saudari nur adilah wakil mpp,geng fiesta muda mudi dan mpp shah alam..thanx2... assalamualaikum... :)




Tuesday, 11 October 2011

terdampar di perhentian...

as salam...haa selamat pagi semuanya...hope korang semua dalam keadaan shat2 sokmo...yang ada masalah tu senyum2 kan diri anda...banyakkan berdoa yea... :) anda pasti boleh!!... 

okeh,arini bukan nak cerita pasal percutian di pulau ke ape..nak2 bercuti di pulau perhentian sebab?? xpernah sampai pon kat situ..hehe...


arini ari kedua sy and my roomate @ naib yang dipertua GEMA berada di uitm dungun...huhu dalam keadaan di mana kebanyakan pelajar sudah berada di rumah masing masing...

Namun begitu,masih ada pelajar yang berada di sini untuk sesetengah aktiviti yang di jalankan di mana mana...Sebagai contoh,atlet2 karisma yang akan bertanding di segamat,komander2 yang sedang menjalani latihan di kampus ini,ahli2 brassband yang sedang menjalani latihan intensif di sini...


Masing masing sedang sibuk dengan dunia masing masing.... tanpa pedulikan apa yang bakal berlaku..

Namun kami berdepan dengan msalah untuk mendapatkan bekalan makanan pada waktu malam kerana kafe sekitar kampus telah tutup... tapi agak baik untuk kitaorg sebab ade jugak stu kedai kat telu gadung yang bukak... xde lah kekurangan makanan :)

Semalam kitaorang baru kali pertama menjalankan sesi latihan sirah muzikal sebab sebelum ni hanya menjalankan sesi latihan nasyid sahaja...alhamdulillah dengan idea saudara Aqil..plot cerita dapat di susun dengan baik walaupun masih terdapat banyak point untuk di tambah atau di masukkan... :),latar cerita nya akan menjadi bentuk cerita kedai kopi.....


setakat di sini dulu coretan yang saya catatkan di sini..insyAllah..akan bersambung lagi hehe..... :)

Thursday, 6 October 2011

Bahasa law:Negligence atau kecuaian.... :)

as salam..arini saya nak berkongsi sikit pasal ilmu law yang saya dapat kesempatan untuk belajar sepanjang sem 3 nie...lau ada yang tersalah sila betulkan ye.... :)

this is all about the negligence... 
First ,we must have a issue... contoh ye: Whether or not amin can claim negligence to the aiman... 


selepas itu,kita ade the principle of law 1 and the condition of law..the principle law kena sebut pasal atau sentuh pasal definition of negligence dan condition 1 ialah: 
1st condition is defendant has duty of care to plaintiff,kena buktikan defendant ade duty of care terhadap plaintiff... give a definiton duty of care 
there is neighbour principle:give the definition neighbour principle
contoh case -Donoghue v Stevenson

 the apply of the case : the plaintiff in the case of ... is amir and the defendant for the case is aiman...as example...
dan kita perlu senaraikan list of general neighbour of defendant as example like customer,worker,and clarify whether defendant is included in 7 list and the give general of duty of care of the case..:)

the principle  law 2 and the condition 2 (breach of duty) 
give the definition the breach of duty of care..
then reasonable man test :define RMT
                                        : define reasonable man
the application of the case is
concept of risk:
1.magnitude of risk : case of Bolton v Stone
2.seriousness of injury :case of Johnstone v Bloomsbury Health Authority
3.precauitons:case of Latimer v E.A.C and the application is


apply:
magnitude of risk is high-contributing factor
seriousness of injury also high -list of possible injuries
precaution -no ,need to explain....


to be continued... :)

let's join.. :)